Competities Topdivisie en lager gestopt

Vanwege het coronavirus kan in ieder geval t/m 6 april niet worden getraind en gespeeld
 
ZWOLLE – De Nevobo maakt vandaag bekend dat alle competities van Topdivisie en lager per direct zijn gestopt.Voor de Eredivisie is een alternatief play-off programma voorgesteld. 
 
Topdivisie
Vanwege het coronavirus kan men in ieder geval t/m 6 april niet trainen en spelen. De laatste reguliere competitieronde staat op het programma voor 18 april. Na lang beraad is besloten dat er geen uitvoerbaar scenario bestaat om deze competities op een sportief gelijkwaardige en eerlijke manier tot een goed einde te brengen.

De volleybalbond vraagt haar leden om actief mee te denken hoe men voor het seizoen 2020-2021 een eerlijke competitie-indeling kan maken. Voor de Eredivisie is een alternatief play-off programma voorgesteld, dat, mits de omstandigheden het toelaten, iedereen eind april / begin mei kan spelen.

Competities Topdivisie en lager per direct gestopt

Afgelopen zondag maakte de overheid bekend dat men in ieder geval t/m 6 april niet kan sporten. In de toespraak die Mark Rutte maandag aan alle Nederlanders richtte, vertelde de premier dat de maatregelen m.b.t. het coronavirus Nederland mogelijk langer in haar greep gaan houden. Dit is direct van invloed op ons maatschappelijk functioneren, en, als (bescheiden) onderdeel daarvan, op onze competities.

Door bovengenoemde maatregelen kunnen de volleyballers vier speelronden niet afwerken en kan men op z’n vroegst vanaf 6 april weer trainen. De laatste speelronde van de competities staat gepland op 18 april, terwijl de P/D wedstrijden voor 25 april in het programma staan. Direct hierna begint de meivakantie en vanaf dat moment hebben veel van de leden andere bezigheden / verplichtingen.

Hierdoor is een uitloop van het seizoen 2019-2020 praktisch onuitvoerbaar. Daarnaast willen veel clubs en leden in deze tijd graag weten waar ze aan toe zijn.“We zijn er als bond voor om mensen te laten volleyballen en het liefst willen we dus spelen”, vertelt Guido Davio, algemeen directeur van de Nevobo.

“De afgelopen dagen hebben we diverse scenario’s besproken en uitgetekend,  maar door de genomen maatregelen is er volgens ons geen scenario te maken, waarin we voor de Topdivisie en lager op een sportief gelijkwaardige en eerlijke manier nog kunnen spelen om kampioenschap en degradatie. We beseffen ons goed dat dat heel erg teleurstellend is, maar we vinden dat we naar onszelf en naar onze leden eerlijk en duidelijk moeten zijn en met elkaar een verantwoordelijkheid hebben die duidelijkheid te bieden.”

Zitvolleybal

Met de Eredivisie zitvolleybalverenigingen zal men rechtstreeks contact leggen om te onderzoeken of zij de resterende wedstrijden nog in kunnen halen in de periode ná 6 april. Voor de lagere divisies geldt dat men ook deze niet meer uit speelt dit seizoen.

NOJK finales en regiobeker

De NOJK finales, die gepland staan op zaterdag 11 april, blijven voorlopig in het programma staan, ook al is de kans reëel dat deze finaledag naar een later moment moet worden verplaatst. Hetzelfde geldt voor de finales van de regionale bekertoernooien, die voor zaterdag 9 mei staan gepland.Vanaf het moment dat er weer gesport kan worden in Nederland, zal de Nevobo trachten toernooien te organiseren om het zaalseizoen op een mooie manier af te sluiten.

Denk mee over de competitie-indeling voor het seizoen 2020-2021!

Door het per direct stopzetten van de competities, worden er in het huidige seizoen geen teams kampioen. Er is momenteel nog geen besluit genomen over de competitie-indelingen voor het seizoen 2020-2021. De Nevobo vraagt haar leden om mee te denken om tot een zo eerlijk mogelijke indeling te komen.

Opties zijn bijvoorbeeld: Er zijn dit seizoen geen kampioenen en degradanten, ieder team komt in 2020-2021 in dezelfde competitie uit. We hanteren de resultaten van een enkele competitie (volledige eerste seizoenshelft) om tot een eindstand te komen die de indeling voor volgend seizoen zal bepalen.We hanteren de huidige stand in de competities. Daarnaast zijn er misschien nog andere opties die hier niet genoemd worden. Nevobo leden wordt gevraagd mee te denken door een reactie te geven op Twitter of Facebook. Alle input wordt verzameld, en volgende week wordt er een beslissing gemaakt over de competitie-indelingen voor het seizoen 2020-2021.

Eredivisie: voorstel alternatief play-off programma

Het Eredivisieseizoen duurt t/m uiterlijk zondag 10 mei. Dit biedt, in tegenstelling tot de lagere competities, de kans om een alternatief programma voor te stellen. De Nevobo heeft een alternatief programma ontwikkeld dat in werking kan treden als de Eredivisieteams weer kunnen gaan trainen op uiterlijk 13 april (of eerder). Mocht dit vanwege de maatregelen m.b.t. het coronavirus niet mogelijk zijn, dan zal ook de hoogste Nederlandse competitie worden gestopt. De Nevobo bepaalt dan in overleg met de Eredivisieverenigingen hoe om te gaan met degradatie en afvaardiging Europees volleybal.